Іграшки для розвитку мовлення, допомога логопедам.

Іграшки для розвитку мовлення, допомога логопедам.


    Заняття з малюком для розвитку мови можна починати з перших місяців його життя. Для цього використовуйте власні пальці для масажу, лічилки, щекоталки і обов'язково іграшки. В нашому інтернет магазині представлено багато товарів виробників розвиваючих ігор, предметів для занять з немовлятами. 


Значення іграшок


    Діти починають пізнавати світ з самого народження. Іграшки допомагають їм в цьому. За допомогою брязкалець розвивається слух і хапальні рухи, підвіски вчать концентрувати погляд, ляльки дають поняття про частини тіла. Іграшки для розвитку дрібної моторики куплені в магазині необхідні для продовження психомоторного, фізичного і мовного розвитку.


    Перебираючи мозаїки, складаючи пазли, малюк тренує не тільки м'язи пальців, а й подає сигнал в мозок. Під час гри з дрібними предметами активізуються лобові, скроневі мозкові частки. Вони відповідають за мову.


    Зв'язок між цими процесами доведена науково. Дитячий лікар Марія Монтессорі проводила заняття з дітьми з затримками розвитку, яким складно пристосовуватись в суспільстві. Дошкільнята навчалися ігор, спрямованих на розвиток тактильної сприйнятливості, самообслуговуванню. Результат перевершив всі очікування. Через 12 місяців вихованці Монтессорі вдосконалили свої фізичні здібності, а й підросли інтелектуально.


    Проводити тренування пальчиків, долоньок потрібно в дитячому садку і обов'язково вдома. В іграх і заняттях використовуйте сортерирозвиваючі килимкишнурівкипазли


Ігри Монтессорі

    Широку популярність отримали ігри Монтессорі. Ці іграшки призначені для дітей, щоб пізнавати таємниці світу. Вони являють собою ігри-шнурівки і рамки-вкладиші.

    Розвиток дрібної моторики сприяє розвитку мови. Ігри-шнурівки покликані розвивати дрібну моторику рук дитини. 

    Ігри-шнурівки для старших дітей - це сюжетні ігри. Можлива інсценування «Ріпки». Дитина повинна зчепити шнурком по черзі всіх учасників подій (бабку, діда, жучка та ін.)

   



    










   
Рамка-вкладиш

    Рамкова конструкція з порожніми порожнечами різних конфігурацій. Порожнечі треба заповнити відповідними фігурками, іноді звірятками. В рамках буває подслойка з картинкою-вкладишем, що допомагає малюкові встановити зв'язок явищ, і сприяє розвитку його логіки.


Рамка-вкладиш Монтессорі з дерева Руки (Пальці)
Рамка-вкладиш Монтессорі з дерева Тварини з ферми
Рамка-вкладиш Монтессорі з дерева Ферма
Рамка-вкладиш Монтессорі з дерева Сніданок




Сортери

    Мета гри з розвиваючим сортером полягає в тому, щоб навчити малюка мислити. Дитині доводиться включати аналіз, пам'ять, знання про колір, форми, розмір предметів.


    Сортер представляє собою платформу різних видів. Це може бути будиночок, стовпчики, рамки, куби. На них нанизуються, вкладаються всередину через отвори різних форм дрібні предмети. Дитина сортує формочки, розкладаючи їх по потрібних місцях.


Дерев'яний сортер чорний ящик Монтессорі
Дерев'яна пірамідка - сортер Жабеня
Дерев'яний сортувальник Циліндр
Дерев'яний сортер-каталка 

Розвиваючі килимки

    Необхідні малюкам до року. Являють собою полотно з безліччю предметів. Малюк вчиться перевертатися, дотягуватися до дзвіночків, дзеркал, чіпає їх, кусає, тягне до себе. Нові тактильні відчуття розвивають бажання пізнавати світ, координацію рухів, дрібну моторику.


Пазли

    Пазли не тільки розвивають дрібну моторику рук, а й допомагають виробити у дитини посидючість. Через гру в пазли малюк засвоює поняття про «цілому» і «частини», що сприяє формуванню у нього логічного мислення.


    Чим молодша дитина, тим більше за розміром має бути пазл, і тим менша кількість елементів входить в картинку. 8-15 елементів - допустимий максимум для малюків. Для дітей вікової групи 2-3 років ідеально підійдуть м'які пазли.


    Дітям більш старшого віку (з 5 років) рекомендуються складні конструкції 3d пазлів. З них можна скласти глобуси, архітектурні будови, тварин і техніку. Такі пазли подібні конструктору.


Шкатулка Визитница Конструктор Механический 3d-пазл UGears 
Механический конструктор 3D из дерева Глобус Playwood
Механический конструктор 3D из дерева Слон, MR. Playwood
Конструктор Механический 3d-пазл UGears Фиджет Транспорт












Конструктор

    Ця іграшка розвиває образність дитини, дає їй поштовх до реалізації буйної і сміливою фантазії. У будь-якому віці людина хоче самовираження, вчитися цьому варто в дитинстві. Конструктор - добрий тому помічник.

    Типів конструкторів найбільша безліч: металеві (планки різної форми зі скріпними їх болтиками); блокові (пластмасові «блоки» різних форм); магнітні (кріпильні магнітні «гантельки»); килимки-конструктори (елементи на липучках приклеюються до основи з ковроліну)

    Гарні для розвитку дрібної моторики рук дитячі конструктори моделей техніки. Вони зазвичай виконані з пластмаси або з дерева. Дані типи конструкторів є технічні моделі, як-то: літак, автомобіль, катер, танк і т.д. Модель реально існуюча - це основна суть.

Конструктор Engino STEM HEROES: Авиация: вертолет
Деревянный конструктор с магнитами Машина LM-1 Cubika
Деревянный конструктор Тонка - Багги, Мди
Деревянный конструктор Самолет, Мди
Металлический конструктор Eitech Трактор с прицепом 

Мозаїка

    Не можна не сказати про мозаїку, яка розвиває уяву за допомогою перфорованої дошки, на якій дитина викладає картинку з кольорових кнопок. Поряд з пальчиковими вправами, іграшка перетворює вашого малюка в творця.




Дошка

    Бізіборд - це нововведення серед розвиваючих іграшок. Являє собою невеликий відрізок МДФ, ДСП, з прикріпленими до них замочками, циферблатами від старих телефонів, дзвіночками, вимикачами та іншими дрібними деталями, які цікаво чіпати, відкручувати.


     Бизиборд Brain Up Модель XS-1, 30x40 см



















Поради батькам


    Крім іграшок для дрібної моторики батьки можуть використовувати і інші універсальні способи і методи мовного розвитку малюків.

  • Вірші, примовки, казки. Проговаривайте їх під час ігор, розглядання і тактильного вивчення предметів.
  • Робіть масаж долоньок і пальчиків.
  • Грайте разом з дитиною, пояснюйте принцип гри. Тоді результату досягнете швидше.
  • Не бійтеся довірити малюкові деяку допомогу мамі на кухні. Під час приготування обіду розсортувати крупу в мисці, посипати сіллю салат, помити яблуко.
  • Не тисніть на дитину, не змушуєте робити те, що їй не хочеться. Головний принцип розвиваючих занять - це створення сприятливого для психічного стану малюка обстановки. Залиште непотрібну в цей момент гру на наступний раз.
  • Ліпіть з пластиліну, тіста. Не обов'язково створювати творчі шедеври. Найважливіше, це процес катання кульок, ковбасок, формування елементів пластилінової фігури.
  • При покупці іграшок для розвитку моторики зверніть увагу на якість матеріалу, надійність кріплень дрібних деталей, вікові обмеження щодо використання.
  • Дитині до року не давайте одночасно більше 2-3 іграшок.
  • Розвиток дрібної моторики рук для малюків повинен займати багато часу серед інших цікавих занять. Батькам не варто забувати про те, що ігри з дрібними предметами корисні, але можуть бути і небезпечні. Слідкуйте за тим, щоб діти не брали в рот намистинки, кульки. Перевіряйте надійність прикріплення елементів сортерів, книг, мозаїк, інших іграшок систематично.


Варіанти ігор з дітьми на розвиток мовлення 


«Вгадай, що звучить». 

Наочний матеріал: барабанмолоточокдзвіночокширма.

Вихователь показує дітям іграшковий барабан, дзвіночок, молоточок, називає їх і просить повторити. Коли діти запам'ятають назви предметів, педагог пропонує послухати, як вони звучать: грає на барабані, дзвенить дзвоником, стукає по столу молоточком; ще раз називає іграшки. Потім він встановлює ширму і за нею відтворює звучання зазначених предметів. “Що звучить?» - питає він дітей. Діти відповідають, і вихователь знову дзвенить дзвоником, стукає молоточком і т. д. При цьому він стежить за тим, щоб діти дізнавалися звучить предмет, чітко вимовляли його назва.


«Чудесний мішечок». 

Наочний матеріал: мішечок, дрібні іграшки, що зображують дитинчат тварин: каченя, гусеня, курча, тигреня, порося, слоненя, жабеня, кошеня та ін. 

Всі перераховані вище іграшки складені в мішечок. Вихователь, тримаючи мішечок, підходить до дітей і, кажучи, що в мішечку лежить багато цікавих іграшок, пропонує вийняти звідти одну, показати її всім і голосно назвати. Педагог домагається, щоб діти правильно і виразно називали іграшку. Якщо хто-небудь може відповісти, вихователь підказує йому. 

Наступні ігри та вправи допомагають навчити дітей правильній вимові певних звуків у словах, допомогти їм чисто, виразно вимовляти слова з цими звуками.


«Магазин». 

Наочний матеріал: іграшки, в назвах яких є звуки м - мь, п - пь, б - вглиб(матрьошки, машина, ведмедик, поїзд, гармата, Петрушка, барабан, балалайка, Буратіно, собака, білка, лялька тощо)

Педагог розставляє на столі іграшки і пропонує дітям пограти. "Я буду продавцем", - говорить він і перепитує: "Ким я буду?" Діти відповідають. “А ви будете покупцями. Ким ви будете?» - "Покупцями", - відповідають діти. “ Що робить продавець?» - "Продає".-"Що робить покупець?» - "Купує". Вихователь показує іграшки, які він збирається продавати. Діти називають їх. Потім педагог запрошує до столу однієї дитини і питає, яку іграшку він хотів би купити. Дитина називає, наприклад, ведмедика. Вихователь погоджується продати, але пропонує попросити ввічливо, при цьому слово будь ласка виділяє голосом. Вихователь дає іграшку і одночасно може запитати дитину, для чого йому потрібна ця іграшка. Дитина відповідає й сідає на місце. В магазин запрошується наступний. І так до тих пір, поки всі предмети не будуть розпродані.

Вихователь стежить за тим, щоб діти правильно вимовляли звуки м - мь, п - пь, б - вглиб у словах, чітко вимовляли слова з цими звуками.


«Можна їздити чи ні». 

Наочний матеріал: коробка і картинки з зображенням засобів пересування, а також інших предметів, що мають в назві звук з (сь): санки, літак, велосипед, самокат, тролейбус, автобус, стілець, стіл, чобіт та ін

Діти по черзі виймають з коробки картинки; кожен показує свою групі, називає зображений на ній предмет і говорить, можна їздити чи ні. Вихователь стежить за тим, щоб діти правильно вимовляли звуки с (сь) у словах, чітко вимовляли слова з цим звуком.


«На прогулянку в ліс»

Наочний матеріал: іграшки (собака, слон, лисиця, заєць, коза, гусак, курча, курка, кошик, блюдце, склянку, автобус та ін., в назвах яких є звуки с (сь), з (зь), ц. 

Вихователь виставляє іграшки на столі і просить дітей назвати їх. Потім він пропонує дітям вирушити на прогулянку в ліс і взяти з собою іграшкових тварин. Малюки вибирають потрібні іграшки, називають їх, садять в машину і відвозять у певний заздалегідь місце. Педагог стежить, щоб діти вірно відбирали предмети, виразно і голосно називали їх, правильно вимовляли при цьому звуки с (сь), з (зь), ц.