Картотека сюжетно-рольових ігор

Картотека сюжетно-рольових ігор


    Гра - провідний вид діяльності дошкільника. У сюжетно-рольових іграх відбиваються уявлення дітей про навколишній світ, взаємини і професійні обов'язки людей. Дитина переноситься з повсякденної рутини: приміряє цікаву роль, використовує образи пам'яті і фантазію для дії у вигаданій ситуації. Сюжетно-рольова гра не тільки розважає дитину, але й є елементом освітнього процесу в дитячому садку.

Цілі і завдання сюжетно-рольової гри в дитячому саду

    Суть сюжетно-рольової гри укладає в вигадуванні дитиною вигаданої ситуації, виборі атрибутів і дії відповідно до задуму.

    На думку дитячих психологів і педагогів, інтерес до сюжетно-рольової гри виникає до трьох років. Це обумовлено тим, що в перші роки життя дитина накопичує уявлення про світ, вчиться діям з предметами, розвиває координацію рухів. Однак початкові елементи сюжетно-рольової гри простежуються в самостійної діяльності дітей 2-3 років, коли малюки в діях з іграшками відтворюють побачене в повсякденному житті.

    У дошкільному дитинстві гра носить виховний характер: з її допомогою формуються важливі особистісні якості і розвиваються розумові здібності. Сюжетно-рольова гра виступає одним з основних методів навчання: закладається культура взаємин всередині колективу, прищеплюється повага до праці дорослих і різних професій, закладаються прості соціальні компетенції (як вести себе в суспільстві). Мета проведення сюжетно-рольових ігор з дошкільнятами - різнобічний розвиток особистості дитини в умовах вигаданої ситуації.

Таблиця: завдання сюжетно-рольової гри




Вікова категорія дітей
Завдання
3-4 рокиФормування вміння діяти відповідно до запропонованого сценарію.
Розвиток фантазії, здатності придумувати простий сюжет в умовах вигаданої ситуації.
Збагачення активного словникового запасу.
4-5 років

Розвиток комунікативних здібностей.

Формування вміння самостійно розподіляти ролі, підбирати предмети для гри.

Збагачення соціального досвіду дітей (правила поведінки в бібліотеці, магазині, громадському транспорті, поліклініці).

Розвиток досвіду діалогічного мовлення.

5-6 років

Розвиток вміння самостійно визначати правила, імпровізувати під час гри.

Спонукання до використання образів і сюжетів художніх творів в іграх (з казок і оповідань, фільмів і мультфільмів).

Активізація діалогічного мовлення.

6-7 роківРозвиток творчих здібностей дітей: бажання використовувати в грі музичні інструменти, додавати елементи танцю, співу.
Створення стійкого інтересу до професійної діяльності дорослих (ігри в співробітників поліції, рятувальників, лікарів, космонавтів, вчених).
Створення мотивації до виготовлення декорацій і атрибутів для майбутніх ігор.
Види сюжетно-рольових ігор

    По спрямованості навчальної мети і способи її досягнення сюжетно-рольові ігри поділяються на творчі, сюжетно-дидактичні та інтерактивні.

  • У творчій сюжетно-рольової грі діти максимально фантазують, не просто копіюють поведінку дорослих у конкретних життєвих ситуаціях, а показують свій варіант дій в умовах вигаданих обставин. Діти перевтілюються по ігровому задумом: стають артистами цирку, вченими в лабораторії, хірургами, модельєрами. Для фантазії дітей в творчих іграх немає меж. За змовою вони діють в повсякденних ситуаціях: поїздка на автобусі, похід в театр або музей, обід в кафе. А можуть переноситися в сюжети з фільмів і книг: стати палеонтологами на розкопках, полетіти на Марс, винайти машину часу.


Творча гра «Подорож в космос» починається з того, що один з вихованців оголошує себе капітаном і пропонує полетіти на місяць. Хлопці погоджуються: хлопчики будують космічний корабель (зі стільців або м'яких модулів), дівчатка збирають в дорогу припаси. Коли все готово, капітан командує: «Поїхали!», і подорож починається. Хлопці розповідають про те, що бачать в уявних ілюмінаторі, показують дію в невагомості. Раптово трапляється поломка, корабель здійснює посадку на найближчій планеті, космонавти досліджують невідому територію.


  • Сюжетно-дидактична гра є ігровою формою навчання, в ній синтезується творча діяльність дітей з вивченням наочних матеріалів, практичним застосуванням отриманих на заняттях знань. Вихователь завжди керує грою цього виду: озвучує обов'язки для кожної ролі, спостерігає за ходом гри, коригує виконання дидактичного завдання. Сюжетно-дидактичні ігри будуються на основі ігор творчих, вже знайомих дітям: «Магазин», «Дитячий сад», «Банк», «Їдальня». Гра набуває додатковий зміст: пізнавальне (відміну фруктів і овочів в грі «Їдальня» або «Город»), математичне (порахувати кількість предметів в ігровій ситуації), мовне (актуально для груп, в яких вивчається національна мова).


  • Організація інтерактивних ігор обумовлена впровадженням технічних засобів в освітній процес ДНЗ. Використання інтерактивної дошки в сюжетно-рольових іграх збагачує ігровий досвід дошкільнят. На екран проектуються фотографії реальних місць (морські, тропічні пейзажі, міста і представники далекий країн) і фантастичні сюжети (ілюстрації чарівної країни, епохи динозаврів, інопланетних рас).

На інтерактивній дошці під час сюжетно-рольової гри «Космічна подорож» показуються відеофрагменти запуску ракети і перебування екіпажу всередині корабля. Для розвитку ігрового сюжету використовуються пейзажі різних космічних явищ: метеоритний дощ, політ комети, чорна діра. Вихованцям пропонується виконати завдання на інтерактивній дошці по темі попередніх занять: члени екіпажу закріплюють знання про обертання планет, пристрої Сонячної системи.

    За тематикою сюжетно-рольові ігри умовно діляться на ділові, сучасні, ігри за інтересами хлопчиків і дівчаток.

  • Ділова гра - це відтворення дітьми змісту професійної діяльності дорослих. Взаємодія між учасниками гри відображає модель співпраці керівників і фахівців. Ділові ігри спрямовані на формування культури відносин в суспільстві і первинних уявлень про професійну етику. Діти повинні розуміти, що важливі не тільки начальники, капітани, директора, а й кожен член команди. Відповідальність у виконанні професійних обов'язків і злагодженість в роботі колективу - запорука успішної роботи (в умовах дитячого саду - роботи-ігри).
Приклади ділових ігор для молодших і середніх дошкільнят: «Перукарня», «Продуктовий магазин», «Кафе», «Пошта», «Гараж», «В автобусі», «Подорож на кораблі».
Ділові ігри для старших дошкільнят вимагають вміння діяти за змовою і злагоджено: «Операційна», «Школа», «Дослідна лабораторія», «Рятувальна бригада», «Редакція / Журналісти», «Космічний екіпаж».

  • Сучасна сюжетно-рольова гра будується на сюжетах реального життя XXI століття. В дитячій свідомість в пам'яті відкладаються місця, які відвідала дитина, як в них прийнято вести себе дорослим, які ролі вони виконують у функціонуванні різних підприємств. Змінюється світ дорослих, про пристрій сучасного суспільства і нові професії діти дізнаються в тому числі з телевізійних передач. Розширюється тематика дитячих ігор, з'являються нові атрибути. І ми можемо спостерігати, як діти грають в «Офіс», «Агентство нерухомості», «Гіпермаркет», «Салон стільникового зв'язку», «Туристичну компанію», «Дизайн-студію», «Модельне агентство»,  «Притулок для тварин».
Сучасна сюжетно-рольова гра «Банк» копіює модель професійних взаємин «банківський оператор - клієнт». Гра підходить для старших дошкільнят, які мають уявлення про надання послуг в ощадному банку (відвідували з батьками): оплата квитанцій, оформлення банківської карти, видача готівки, переказ коштів та ін. Деякі атрибути для гри педагог робить спільно з хлопцями: термінал і банкомат (наклеюють на коробки роздруківки-екрани з кнопками), бейджики для операторів, банкноти і монети.

  • Ігри поділяються за інтересами - для хлопчиків і для дівчаток - у віці 4-5 років. Дівчаткам подобається моделювати роль матері, господині будинку, традиційно жіночі професії (медсестра, няня, вихователь, співробітник їдальнею). Для сюжетно-рольових ігор дівчаток потрібно невеликий простір і достатню кількість ляльок і атрибутів до них (коляски, ліжечка, посудка, одяг). Хлопчики відтворюють в іграх чоловічу модель поведінки: захист населення (ігри військової тематики, в поліцейських, пожежників), будівництво, заняття з технікою і транспортом.
Дівчата грають в «Будинок моди», «Манікюрний салон», «Дочки-матері» в куточку ігрової діяльності. Тоді як сюжетно-рольові ігри хлопчиків мають більший розмах і виходять за межі ігрової зони: їх гри рухливі і часто шумні. Улюблені ігри хлопчиків - «Поліцейські і злодії», «Будівельники», «Автомобілісти і інспектор».

    Зі старшими дошкільниками вихователеві необхідно організовувати спільні сюжетно-рольові ігри хлопчиків і дівчаток, щоб формувалося уявлення про важливість взаємодії чоловіків і жінок в побуті, про професіоналізм незалежно від статевої приналежності. В іграх «Сім'я» і «Зустрічаємо гостей» діти приміряють різні вікові ролі (малюки, батьки, тітки і дядьки, старше покоління родичів), розвивають культуру спілкування з дорослими, з гостями, нагадують, що домашні справи виконуються всіма членами сім'ї (мама готує , пере, прасує, тато лагодить, робить ремонт, діти допомагають). Патріотичної підготовки вихованців сприяє гра в «Війну»: діти усвідомлюють значення кожного учасника в цій складній ситуації, дівчаткам відводяться ролі на похідній кухні і пункті медичної допомоги.

Коли проводити сюжетно-рольові ігри

    Сюжетно-рольові ігри зазвичай проводяться між заняттями і у вільний час у другій половині дні. Можна провести гру під час прогулянки.

    Часто сюжетно-рольові ігри включаються в структуру мовних і творчих занять. Роль вихователя полягає в вимові умов і плану гри і в контролі за діями дітей, оскільки гра в цьому випадку є інструментом навчання.

    Сюжетно-рольова гра виступає як засіб розвитку мовлення. На мовному занятті діти вивчають наочні матеріали по названій темі, розмовляють з вихователем, дізнаються нові слова і пояснюють їх значення. Вихователь пропонує занурити в тему і пограти, активно використовуючи в діалогах нові слова.

Сюжетно-рольова гра «На прийомі у лікаря» застосовується на мовному занятті по темі «Поліклініка» в середній групі. Діти розподіляють ролі: стоматолог, педіатр, окуліст, пацієнти. Вихователь дає завдання: в діалозі лікаря і пацієнта повинні бути використані слова по темі заняття (назви медичний спеціальностей, «огляд», «симптоми», «діагноз», «рецепт»).

    Для активізації фантазії і розвитку талантів сюжетно-рольові ігри проводяться на творчих заняттях: музичних, по хореографії та театральної діяльності. Після ознайомлення дітей з певною групою музичних інструментів їм пропонується провести гру «Духовий / струнний / народний ансамбль», в підготовчій групі сюжетно-рольова на музичному занятті ускладнюється.

Гра в підготовчій групі «Симфонічний оркестр» передбачає знання вихованцями професійних обов'язків диригента і взаємодії його з усім учасниками оркестру. Для виконання ролей музикантів (скрипалі, флейтисти, барабанщик і ін.) Діти повинні бути знайомі з усіма групами інструментів і способами гри на них.

    Музичні заняття і особливо заняття хореографічного гуртка включають сюжетно-рольові ігри-танці. Діти виконують під музику рухи відповідно до тематики композиції: «На лісовій галявині» - діти зображують зайчиків, лисиць, ведмежат, «Танець з шаблями» - імпровізація на військовий сюжет, «Лісоруби», «Косарі» - моделювання в танці трудової діяльності.

    Також сюжетно-рольова гра є першою сходинкою театралізованої діяльності дошкільників. З дітьми проводяться ігри-інсценівки за літературними творами (в театральному куточку або гуртку додаткової освіти): «Теремок», «Ріпка», «Лисиця і заєць», «Мойдодир» і ін.

Проведення сюжетно-рольових ігор в дитячому садку

    Організація сюжетно-рольових ігор починається з підготовки атрибутів і іграшок. Для молодших дошкільнят предмети для конкретних ігор підбирає вихователь і розміщує їх в ігровій зоні у вільному доступі, що стимулює інтерес до розгортання самостійної діяльності. Для дітей 4-7 років атрибути зберігаються в ігровій зоні в секціях / коробках по темам ( «Посуд», «Інструменти», «Медицина»). Діти старших груп із задоволенням виготовляють матеріали для ігор своїми руками: мечі з картону, продукти з пластиліну, намальовані картинки замінники.

Методика організації сюжетно-рольової гри

    Вихователь знайомиться з перспективним планом розвитку і збагачення ігрової діяльності, виявляє особисті інтереси дітей і здатність самостійного продумування сюжету. З урахуванням отриманих даних він приступає до організації сюжетно-рольової гри в групі.

  1. Вибір теми гри, складання приблизного плану гри з можливими варіантами сюжету.
  2. Підготовка ігрового середовища: предмети меблів, ігрові атрибути та замінники, деталі костюмів, матеріали для самостійного виготовлення предметів за задумом.
  3. Створення мотивації і початок гри.
  4. Підтримка ігрової ситуації: контроль за емоційним станом всіх учасників гри, підказки для збагачення сюжету, підбадьорювання;
  5. Завершення гри: аналіз виконаних ролей, втілення сюжетної задумки, похвала в ініціативності і прояві фантазії.


Картотека сюжетно-рольових ігор - таблиця


Вікова група

Методичні прийоми

Орієнтовна тематика

Перша молодша (ясельна)

 

Рольова парна взаємодія: вихователь в якості партнера по грі розвиває здібності дитини, виконує «провідну» роль.

 

Побутові сюжети: «Дім», «Сім'я», «Мама і малюк», «Сімейне чаювання», «Виставка тварин» (з плюшевими іграшками), «Обід для ляльок».

 

Професії людей: «Магазин», «Пошта», «Водій і пасажир», «Будівельники», «В перукарні».

Друга молодша

 

 

 

 

 

 

Рольовий діалог:

 

з вихователем;

 

з одногрупником.

 

Побутові: «День народження», «Свято в колі сім'ї», «Збираємося на прогулянку», «Зоопарк» (з іграшками-заступниками або масками тварин).

 

Ділові: «На прийомі у лікаря», «Лікарня для ляльок», «Кухарчуки», «Магазин іграшок», «Листоноша».

 

На теми літературних творів: сюжети народних казок «Рукавичка», «Лисиця і заєць», «Теремок», «Колобок», за мотивами авторських казок «Подорож з Айболітом», «Мойдодир в гостях у хлопців».

Середня

 

 

Побудова гри ґрунтується на вмінні змінювати роль дитини під час однієї гри:

 

на початковому етапі освоєння нового способу гри вихователь є партнером, допомагає дітям («Зараз я теж пасажир автобуса. Тепер я кондуктор / дорожній інспектор / працівник заправки / автослюсар»);

 

ігри з партнером і в невеликих підгрупах.

 

Побутові: «У нас в родині з'явився немовля», «Мамине свято», «Велике прання» / «Генеральне прибирання», «Банний день» (з ляльками), «В метро».

 

Ділові: «Водії вантажівок», «Універсальний магазин», «Будівництво» (будинки, мости, вежі, фортеці), «Швидка   медична допомога», «В аптеці», «Ветеринарний центр», «Моряки і рибалки», «У   цирку».

 

Літературні: «Листоноша Пєчкін в Простоквашино», «Подорож до Чебурашку на батьківщину», «Свято на острові Чунга-Чанга».

 

Героїчно-патріотичні: «Пожежні».

Старша

                   

 

Діти розвивають вміння діяти в сюжетно-рольовій грі за принципом «Змістовний кущ»: у однієї дитини змінюється кілька ролей за гру. Розвиваючий елемент в грі старший дошкільнят - введення нестандартного персонажа (Баба-Яга в перукарні, крокодил Гена в музеї, Чебурашка в космосі).

 

Побутові: «Переїзд в нову квартиру» / «Новосілля», «Правила дорожнього руху».

 

Ділові: «У дитячому садку» (ляльки замінюють вихованців, діти виконують професійні ролі - вихователь, завідуюча, нянечка, завгосп і ін.), «Процедурний кабінет» / «травмпункт», «В ощадній касі» / «Банк», «Дизайнерська студія», «Автосервіс», «Модне ательє »,«Фотосалон»,« Салон краси»/«Студія манікюру »,« Бібліотека».

 

Літературні: «Сіра шийка», «Царівна-жаба», «Незнайко в квітковому місті».

 

Героїчно-патріотичні: «Рятувальники», «Прикордонні», «Оборона фортеці», «Запуск супутника».

 

Підготовча

 

Сюжетно-рольові ігри будуються дітьми 6-7 років за принципом придумування:

 

«Розхитування» сюжету знайомої казки;

 

придумування нової казкової історії;

 

телефонні розмови;

 

придумування реальних історій з життя.

 

Побутові: «Прогулянка по місту», «Екскурсія в музей», «Новий рік у колі сім'ї», «Ремонт в квартирі», «Беремо участь в суботнику», «Наші вихованці».

 

Ділові: «Кореспонденти», «Кафе», «В театрі», «Місто майстрів», «В офісі», «Турагенство», «Салон зв'язку», «Модниця - ательє для леді», «На телебаченні», «Школа» , «Залізничний вокзал» / «В аеропорту».

 

Літературні: «Зимовье», «Чук і Гек», «В пошуках пролісків», «Принцеса на горошині».

 

Героїчно-патріотичні: «Служба   порятунку»/«МНС», «Поліцейська дільниця», «Висадка на Місяці».

 

Режисерські: діти вчать персонажів лялькового або пальчикового театру виконувати свої ролі.

    Грамотна організація ігрової діяльності в дитячому саду сприяє розвитку особистісних якостей вихованців. У сюжетно-рольових іграх діти розширюють уявлення про взаємини дорослих, формують первинні професійні компетенції, виявляють повагу до праці людини. Діти виявляють ініціативність в розробці сюжетів на повсякденні і фантастичні теми, розкривають творчий потенціал, перевтілюючись в призначену роль.

Пропонуємо до Вашої уваги великий вибір атрибутів для захоплюючих сюжетно-ролевих ігор:

Ляльки для лялькового театру, ляльки рукавички і ляльки маріонетки

Дитячі набори для гри в лікаря

Дитячі набори для гри в магазин

Дитячі кухні, меблі, побутові прилади, посуд

Набори інструментів в валізі, ігрові набори з дрилем, конструктори з викруткою, набори з молоточком, дитячі набори садівника.

Дитячі музичні інструменти