Ось і пішли наші першокласники в школу.

    Ось і пішли наші першокласники в школу. Ми так довго чекали цього моменту. Але закінчилася урочиста лінійка. Почалися будні. У портфелі у дитини з'явилися прописи. Палички, кружечки, гачки. У кого-то виходить рівно і красиво - хоч на виставку віддавай. Але все ж більшість прописів засмучує батьків. Не так вони представляли власну дитину. Він же старанний і акуратний, а в зошиті літери абсолютно не такі. Почерк жахливий. Що робити?


    Перше - це не панікувати. Дитина випишеться. Чи не мучте першокласника додатковими прописами, це зайве. Краще дозвольте дитині прикрасити чергову картинку в розфарбуванні. Попросіть прикрасити великий предмет рівними паралельними лініями. Намалюйте ракету або квітка по клітинках і нехай дитина його повторить. Або попросіть намалювати баранчика з круглими кучеряшками, схожими на літери «О» і букви «С». Нехай замість цифри «3» малює чайок над морем. Намалюйте їжачка з паличками - колючками. Проявіть трошки фантазії. На що це схоже? Граючи і малюючи, першокласник швидше навчиться писати рівні тверді лінії. Для зміцнення пальчиків можна грати в пальчиковий твістер і пальчиковий театр.

    Друге. Зверніть увагу на те, як дитина тримає ручку. Від положення пальців теж дуже сильно залежить почерк і швидкість письма. Якщо дитина неправильно тримає ручку, то пальці знаходяться в постійній напрузі і швидше втомлюються. Якщо ви помітили, що дитина неправильно тримає ручку, то можна придбати ручку-переучку, це така насадка на ручку або олівець. Насадка на ручку не дозволяє пальцях тримати її неправильно. Пальці самі сповзають в правильне положення. Через час пальці «запам'ятовують» правильне положення і вже без насадки безпомилково і автоматично хапають ручку правильно.

    Третє. Дитина правильно тримає ручку, але в зошиті літери різної величини.

    У книзі Олени Бахтіної «Пиши красиво» є прекрасні ілюстрації, які зможуть пояснити першокласникам, як виглядають неоднакові букви. Чому літери повинні бути рівними. Моєму синові найбільше сподобалася картинка про собаку. Букву не можна обводити багато разів, навіть якщо дуже хочеться, тому що «букви не собаки, кошлатими не бувають».

    Четверте. Перед тим, як писати букви-гачечки в прописи, можна потренуватися правильного написання букв і їх елементів на тренажері для письма. Це така пластинка-трафарет, зразок правильного написання букв (як друкованих, так і маленькі букви). На тренажері для письма букви втиснули, а на дні вдавлених букв ребриста поверхня. Олівець відскакує, його потрібно сильніше притискати. Таким чином з'являється впевненість у рухах. Букви стають рівними і акуратними.

    П'яте. Любіть своїх дітей незалежно від того, наскільки рівно і красиво вони пишуть.


Автор - Ольга Белоусова

©IQgra, 2016