Розвиваючі ігри для дошкільнят. Осінь.

Як доторкнутися до Осені?

Ось і закінчується літо. За календарем воно закінчилося ще місяць тому, але літня спека не відступала. Спорожніла дитяча пісочниця. Діти пішли в садок за новими знаннями. Саме час розповісти дітям про осінь. Ту саму осінь, яку неможливо помацати, як пісок в пісочниці, іграшки, машинки.

Як розповісти про осінь так, щоб діти запам'ятали? Як до неї доторкнутися?

Осінь - це урожай овочів і фруктів.

Діти можуть торкнутися муляжі овочів. Вони з задоволенням поріжуть на салат овочі на липучках, а потім закріплять знання і з'їдять салат зі свіжої моркви, яку приготує мама. Тему овочів обігравати в іграх можна нескінченно. Можна пограти в Меморі Овочі, гру на пам'ять від Dodo. Дитяча настільна гра від Така Мака «Що за чим» пропонує познайомитися з послідовностями, в тому числі як ростуть соняшники. Проростає насінина, квітучий соняшник і засохлий квітка з насінням. Закріпити тему вирощування цієї культури можна чищенням насінням.

Осінь - це листя, які падають з дерев.

Картки Домана Вундеркінд з пелюшок пропонує комплект Дерева. Спочатку малюкам буде складно розібратися ніж форма крони дуба відрізняється від горобини і клена. Якщо розглядати листя на картинках, то вже стає трошки легше зрозуміти, що дерева все різні. А коли діти побачать плоди, то зовсім все стає не зрозуміло і складно, адже всі вони різні. Раніше все що вони бачили називалося дерева, а тепер це каштан, липа, граб, акація, верба, тополя. А листя змінюють колір і падають на землю. Прогулянка в парк або посадку після уроку про дерева стане ще веселіше. Тепер дитина буде збирати НЕ жовті, зелені та коричневі листя, він буде визначати з якого дерева впав листочок. Ну і найбільше задоволення намочити листочок в пальчикові фарби, а потім залишити відбиток на білому аркуші паперу.

Дітям молодшого віку буде складно розрізняти форми листочків. З малюками можна пограти в дерев'яну шнурівку від МДІ Времена года. На основу дерева шнурком пришиваємо жолуді, коричневі листя і крапельки дощу.

Осінь - це дощ, калюжі, гумові чоботи і парасольки.

Час зайнятися дослідами з водою.

Вчимо поняття сухий - мокрий. Піддослідними предметами стануть туалетний папір, вата, тканина, маленька дерев'яна дощечка або кубик, металевий предмет. Вивчаємо різну ступінь поглинання (гігроскопічність). Потім проводимо досліди на розчинення у воді. Використовуємо сіль, цукор і пісок.

 Вивчити поняття теплий і холодний допоможуть провести іграшки, які змінюють колір в воді в залежності від температури води. Наступний досвід з тепловими табличками. Фетр, тканину, картон, дерево, скло, метал.

Проводимо досліди на занурення предметів зі стаканчиком, який плаває у воді. Занурюємо його в воду з вантажем. Вивчаємо опірність. Занурюємо в воду склянку з вантажем, який дуже сильно вбирає воду або розчиняється. Додаємо воду так, щоб при зануренні склянки з водорозчинним речовиною, вода піднялася вище країв склянки. Потім проводимо досліди з перевернутим стаканчиком на кубику і лієчкою. Ховаємо під склянкою шматочок вати. Граємо з іграшкою для ванною водоспад. Фіксуємо, що вода ллється завжди зверху вниз.

 А тепер вчимо пару сухий теплий, а мокрий холодний. Останній досвід з сухим піском і мокрим піском политим холодною водою.

Завершальним етапом дослідів з водою це прогулянки під дощем в гумових чоботях. Де чоботи мають властивості погружаемого стаканчика, а парасольку властивостями стаканчика на кубику. А після дощу місці з дитиною потрібно знайти поверхні, на які потрапив дощ: металеву, пластикову, дерев'яну, паперову, тканину. Всю теорію вивчаємо на практиці.

Осінь вона така зворушлива. Вона різнобарвна, тепла і холодна, суха і мокра, а головне винахідлива, несподівана і дуже весела.