Що ж таке Дари Фребеля і навіщо діткам потрібен цей набір? Частина 1.

Що ж таке Дари Фребеля і навіщо діткам потрібен цей набір?

Набір Фребеля - це послідовна система розвитку. Крок за кроком дитина йде від об'ємних тіл до поверхонь, від поверхонь до ліній, від ліній до точок. Поступово від об'єктів реального світу, дитина переходить до абстракцій і занурюється в світ науки через ігри Фребеля.


Перший подарунок Фрідріха Фребеля - Кольори. 


Шість кольорових вовняних кульок діаметром близько 4 см.


Вік: з 2-3 міс.

Фрідріх Фребель визнав, що м'яч це перша або улюблена іграшка немовлят. Він легкий і простий для захоплення або утримання.

Навчання за методикою Фребеля походить від вражень, сформованих під час гри.

Дитина формує свої перші враження про фізичний світ - утримуючи, катаючи, розмахуючи, кидаючи і спостерігаючи за м'ячем.

Кульки допомагають дитині почати розрізняти форму, колір і рух - фізичні властивості матерії. Ця рання фізична активність покращує координацію очних м'язів і загального моторного контролю.

ФОРМА


М'яч круглий, без гострих кутів. Немає площин або ліній. Його легко втримати. М'яч має вагу і розмір. М'яка пряжа є гнучкою і може бути злегка стисла. Він м'який і, можливо, має слабкий запах. Стискаючи і розтискаючи вовняний м'ячик дитина дізнається поняття «тут» чи «не тут».

У світі є багато круглих предметів, які представляє ця форма - фрукти (червоний м'ячик - яблуко, помаранчевий - апельсин), спорт (баскетбол, футбол). Дитина, природним чином, порівнює м'яч.

КОЛІР


Кульки з першого подарунку мають шість кольорів, які діляться на основні кольори (червоний / жовтий / синій) і вторинні кольори (помаранчевий / зелений / фіолетовий). Оскільки кожен шар однаковий, за винятком кольору, дитина починає розрізняти кулі по їх унікальному якості - кольором. Це прекрасний спосіб представити кольори веселки маленькій дитині. Фрідріх Фребель вчив, що червоний колір найчастіше привертає немовлят. Можна вибрати й інший колір, але почніть з одної кулі. Коли будете вводити в гру інший колір, повторюйте його назву.

Пізніше можна використовувати дві кулі разом. Фребель пропонує використовувати кульки доброзичливого кольору - червоний / зелений або помаранчевий / фіолетовий. Якщо ви використовуєте три кулі, почніть з трьох основних кольорів - червоний / жовтий / синій і далі замініть їх вторинними. Таким чином, дитина починає асоціювати три кольори як групу.

РУХ


Матерія може перебувати в русі або в стані спокою. М'яч має безліч можливих рухів - котиться, обертається, стрибучає, танцює і т.д. Вводите нові руху, коли дитина вже знайомим з іншими. Рухи зазвичай вводяться як частина гри або історія, в якій м'яч є головним персонажем. Є багато сценаріїв в таких посібниках, як "Maria Kraus-Boelte's Kindergarten Guide", але це можуть бути так 
само і придумані вами.


Другий подарунок Фрідріха Фребеля - Форми


Два куба (5 см), один циліндр (5 см) і одна сфера (5 см).

Вік: з 2 років

Коробку струснули, і дитина запитала: «Що всередині?». Відкрийте кришку і покажіть частини. Попросіть дитину доторкнутися, відчути, потримати і дослідити сферу, потім циліндр і куб по-черзі. Нехай вона покрутить їх, уважно вивчить і порівняє.

Всі три тіла мають отвори для того, щоб їх можна було покрутити на паличці і порівнювати результати.

Система Фребеля розділяє гри на три категорії: форми знання (математика / наука), форми життя (що відносяться до предметів, знайдених в житті / світі дитини) і форми краси (абстрактні візерунки і малюнки). Найкраще почати представляти з Форм Життя, а потім пізніше вивчити Форми Знання або Форми Краси. Дітям завжди подобається будувати речі зі свого світу. Подання того, що знайоме, - прекрасний досвід для маленьких дітей.

ФОРМИ ЖИТТЯ


Використовуйте фігури для подання речей з життя дитини. Сфера - апельсин, циліндр - дитяча пляшка або колесо, куб - це будинок і т.д. Покладіть частини по-різному, наприклад, циліндр на кубі і зверху сфера створюють людину. Будуйте з фігур, включіть в процес коробку. Покрутіть сферу і циліндр. Заохочуйте дітей придумувати і описувати, що вийшло.

ФОРМИ ЗНАНЬ

Розділіть тіла, називаючи геометричні фігури. Сортуйте їх. Підрахуйте кількість тіл або кількість поверхонь, країв, кутів і т.д. Внесіть поняття простору над / під, спереду / ззаду, вгору / вниз, навпаки, після і т.д. Виявіть прості концепції фізики - деякі з тіл можуть кататися (сфера, циліндр), а деякі стояти (куб, циліндр). Вивчаючи ці властивості, діти будуть зацікавлені, і їх відкриття створять основу фундаментальної науки.

ФОРМИ КРАСИ


Створюйте візерунки і малюнки шляхом обертання твердих тіл. Дитина виявить, що, обертаючи одне тіло, побачить форму іншого. Наприклад, обертання циліндра створює сферу, а обертовий куб, утворює циліндр. Крутити тіла можна на паличці або нитці - скручуємо і відпускаємо нитку.


Третій подарунок Фрідріха Фребеля - Числа



Вісім кубиків (2,5 см), що утворюють куб (5 см) - 5 x 5 x 5 см

Вік: з 3 років

Зберігайте цілісність куба при першому поданні дитині. Коробка перевернута догори дном, кришка внизу. Коробку обережно знімають, відкриваючи куб зроблений з восьми кубиків по 2,5 см. Дотримуйтеся цього порядку - без порушення. Діти стануть поважати цей порядок, якщо ви покажете їм, що також поважаєте його.

Важливо використовувати відразу всі кубики при роботі з даром, оскільки цілісність - ключовий момент. Дитина почне бачити кубики, як частини великого

Це тонке, але потужне послання ідеї про з'єднання та збереженні.

Складання подарунків - це зворотна сторона презентації. Попросіть дитину зібрати весь куб на кришці, накрити коробкою, а потім її перевернути.

Основна концепція системи Фребеля складається з єдності частин, схильних до трансформації в різні форми і повертатися до вихідного стану, в даному дарі - куб. Ця ідея закладається в мозку дитини як насіння і проростає, поки дитина не почне бачити цей цикл в житті. Фрідріх Фребель твердо вірив у цінність символічної гри, коли реальність відтворюється у вигляді символів або знаків.

ФОРМИ ЖИТТЯ

Попросіть дитину використовувати блоки для подання речей зі свого життя. Дитина може починати з простих форм - поїзди, вежі і т.д. Створюйте асоціації та історії самі, також заохочуйте створення їх дитиною, задаючи питання. Діти, як правило, роблять це природно під час гри. Це не просте використання уяви, а створення асоціації між їх внутрішнім і зовнішнім світами, це основа навчання за методикою Фребеля.

ФОРМИ ЗНАНЬ


Сортування, поділ, підрахунок, арифметика (додавання, віднімання, множення, ділення), дроби (частини цілих) і поняття - лінія, куб, квадрат, плюс, рівний, половина. Все це можна пояснити цим подарунком. Дитина почне створювати асоціації з конкретною тривимірної роботою, на відміну від чисто абстрактного математичного мислення. Рахуйте кількість кубів, боків, країв і кутів. Почніть з підрахунку кубів і помістіть їх поруч один з одним в лінію і показуючи, що «один і один - два», «два і один - три» і т.д. Дитина побачить пропорції і операції віднімання / додавання через "половина від восьми - чотири" або "два відняти з трьох - один» і т. Д. Блоки можуть бути складені в шари для ілюстрації множення (два по чотири - вісім), ділення і дроби .

ФОРМИ КРАСИ

Форми краси по Фребелю це симетричні малюнки та візерунки. Вони можуть бути створені на гратчастої дошці або в довільній формі на столі. Форми краси починаються з куба і тут же трансформуються в щось інше змінюючи і розвиваючи конструкцію, а потім знову повертаються в куб. Заохочуйте дитину змінювати конструкцію з кубів без руйнування і споруди "з нуля". Одне повинно привести до наступного. Фрідріх Фребель вважав, що це навчить дитину створювати ідеї, так як цей процес сприяє логічному і впорядкованого розвитку ідей. Спостерігайте за винаходом дитини, а не «розповідайте» йому про те, що робити з кубами. Слухайте розповіді. Використовуйте блоки, щоб пробудити почуття краси, формуючи симетричні малюнки. Ці конструкції повинні втілювати принципи симетрії, пропорції, балансу, міцності центру, циклічності і простоти.



Четвертий подарунок Фрідріха Фребеля - Розміри




Куб 5 см розділений на 8 цеглинок кожен 5 х 2,5 х 1,25 см.

Вік: з 3-4 років

Це лише варіація подарунка №3, але прямокутні призми відкривають більше можливостей. Діти можуть розглядати їх як цеглини або плитки, і це буде для них знайомої формою. Це допоможе в створенні модульних будівель і конструкцій, а пропорція може обговорюватися, як частина «Форм знань».

Презентація точно така ж, як і з даром №3. Запитайте дитину, чим цей новий №4 відрізняється від попереднього. Прокоментуйте подібності та відмінності.

ФОРМИ ЖИТТЯ

Нові можливості в будівництві створюють нові асоціації. Введіть такі слова, як цегла, черепиця, сходинки. Дитина буде робити стіни, тротуари, паркани, столи, стільці і т.д.

ФОРМИ ЗНАНЬ


Розширюйте словниковий запас поняттями дробів - половина, чверть, третина і т.д. Можна виявити пропорції. Введіть нові слова, такі як прямокутник, спрямований, вертикальний, горизонтальний, висота, ширина, довжина і т.д.

ФОРМИ КРАСИ


Продовжуйте створювати симетричні конструкції. Пам'ятайте, що кожна нова конструкція створюється шляхом зміни попередньої. Коли дитина готова і вивчивла можливості симетричних візерунків, ви можете ввести асиметричні конструкції.


П'ятий подарунок Фрідріха Фребеля - Симетричність



Куб зі сторонами 7.6 см. Складається з 21 кубика 2,5 см і трикутних призм - 6 напів-кубиків і 12 чверть кубиків.

Вік: з 5 років

Являє собою більший куб (по 7,6 см) і включає в себе більше різноманітних предметів. Полукуби і чверть-куби представляють, нову, трикутну форму.

Презентація точно така ж, як з подарунком №3. Дитина буде коментувати подібності та відмінності від попередніх подарунків.

ФОРМИ ЖИТТЯ

Дитина знову буде використовувати блоки для подання речей з життя дитини. Нові частини - трикутники відкриють для дитини ще більше можливостей для створення більш реалістичних будівель і споруд. Пам'ятайте, що історії так само важливі, як і конструкції, оскільки вони дадуть вам уявлення про логіку думок дитини.

ФОРМИ ЗНАНЬ

Можуть бути введені нові терміни, такі як кут, трикутник, діагональ, прямокутна призма. Ви виявите дробі, геометричні фігури, розподіл розмірів і форм, співвідношення між частинами.

ФОРМИ КРАСИ

Формування візерунків і малюнків за допомогою подарунка №5 створює захоплюючі і складні симетрії. Гра з цим даром буде розширена, коли буде додано колір з плитками дару №7.

Пам'ятайте основне правило гри Фребеля: трансформуємо конструкцію, а не знищуємо і будуємо нову з нуля



Шостий подарунок Фрідріха Фребеля - Пропорції



Куб зі сторонами 7.6 см, що складається з 18 довгастих блоків, 12 плоских квадратних блоків (шапок) і 6 вузьких колон.

Вік: з 5 років

№6 представляє нові пропорції, для частин з подарунків №3 і №4. Це повернення до концепцій розміру і модульності, представленим в дарі №4. Привнесення класичних будівельних компонентів шапки і колони приносить справжній архітектурний вигляд цього подарунка.
Презентація точно така ж, як і з даром №3.

ФОРМИ ЖИТТЯ

Використовуйте блоки, щоб представляти речі з життя дитини, нові розміри і форми будуть охоче використовуватися.

ФОРМИ ЗНАНЬ

Продовжуйте обговорення дробі. Можна обгрунтувати площу і об'єм. Масштаб, пропорція і модульність можуть бути виявлені дитиною, якщо вона зробить багато різних квадратів.

ФОРМИ КРАСИ

Використовуйте блоки, щоб пробудити почуття краси, формуючи симетричні конструкції, які втілюють принципи симетрії, пропорції, балансу, сили центру, циклічності і простоти.