Іграшки для інклюзивних центрів

Шановні педагоги та батьки!


    Пропонуємо до вашої уваги методичні рекомендації, в яких висвітлено питання використання розвиваючих ігор та іграшок в інклюзивній практиці з дітьми, що мають обмежені можливості здоров'я. Стаття містить огляд основних видів настільних ігор, дидактичних іграшок, спрямованих на корекцію і розвиток вищих психічних функцій і якостей особистості «особливих» дітей.

    Сподіваємося, що дана інформація буде затребувана вами при плануванні і здійсненні корекційно-розвиваючої роботи з вихованцями та учнями, які мають обмежені можливості здоров'я.

    Бажаємо вам успіхів у роботі і досягнення позитивних результатів. Сподіваємося на подальшу співпрацю!

    Велике значення гри в розвитку особистості дитини - дошкільника визначається не тим, що в ній вправляються окремі психічні процеси, а тим, що окремі психічні процеси удосконалюються в грі, завдяки тому, що гра піднімає особистість дитини, її свідомість на новий рівень розвитку. Дитина в грі усвідомлює своє «я», вчиться діяти, підкоряючи свої дії і визначаючи їх залежно від мети.

    Гра є школою такої діяльності, в якій необхідність виступає не як зовнішня, нав'язана ззовні, а як бажана. Вона є прототипом майбутньої серйозної діяльності.

Гра виконує наступні функції:

  1. загальне засвоєння норм і правил поведінки, виховання моральних і вольових якостей, здатність до співпереживання, надання допомоги, до колективізму і дружби.
  2.  пізнавальну - всі відомості про навколишній світ дитина отримує через ігри, пізнання соціальних ролей.
  3. розвиваючу - здійснюється розумовий і фізичний розвиток дітей.
  4. розвиток мови. В цьому напрямку великий вплив мають ігри-інсценівки, хорові ігри зі співом, які вдосконалюють виразність мови і співвіднесення рухових функцій і дихання.


Використання гри в корекційно-освітньому процесі.


У зарубіжній і вітчизняній педагогіці виділяються основні напрямки використання гри:


  1. гра для всебічного гармонійного розвитку особистості;
  2. вузько-дидактична гра для навчання.


    В останні роки з'явилася тенденція перетворити всі ігри дитини в дидактичні заняття і вправи, в яких відпрацьовуються різні розумові операції і мовні навички. Звичайно, заняття з дитиною завжди корисні, однак не можна допускати, щоб з дитинства зникала гра.

    Дітям з обмеженими можливостями здоров'я дуже корисні ігри з водою, піском і іншими природними матеріалами, так як такі дії не тільки приваблюють багатьох з них, а й розвивають тактильні відчуття, сприяють зняттю напруги. Особливе значення в корекційно-виховної роботи з дітьми даної категорії мають дидактичні і розвиваючі ігри, спрямовані на корекцію і розвиток основних вищих психічних функцій дитини (мови, розумової діяльності, сприйняття, уваги, пам'яті, уяви).

    Зазвичай багато хто вважає, що розвиваючі ігри - це головоломки, логічні ігри з кубиками. Іноді до цієї групи відносять ігри, що розвивають дрібну моторику пальців рук, розширюють кругозір малюка і дають йому енциклопедичні знання, що сприяють навчанню навикам читання і письма. Насправді ж коло розвиваючих ігор набагато ширше.


Роль іграшок в вихованні та навчанні дітей в інклюзивних центрах


    Для забезпечення всіх видів дитячої діяльності необхідні певні умови, при яких дитина буде рости і розвиватися. Такими умовами є: розвиваюча предметне середовище (ігрові та розвиваючі предмети, іграшки, дитяча бібліотека, фізкультурно-ігрові та оздоровчі споруди, природа з її об'єктами та ін.) І змістовне спілкування з дорослими. Дитина з обмеженими можливостями здоров'я потребує постійної допомоги батьків, педагогів на всіх етапах свого розвитку. 


Основні вимоги до підбору ігор та іграшок для дітей з ОМЗ:


  1. Відповідність гри з віком дитини;
  2. Підбір ігрового матеріалу з поступовим ускладненням;
  3. Зв'язок змісту гри з системою знань дитини;
  4. Облік структури дефекту;
  5. Відповідність корекційної мети заняття;
  6. Урахування принципу зміни видів діяльності (спокійні ігри чергуються з рухливими);
  7. Використання яскравих, озвучених іграшок і посібників;
  8. Відповідність іграшок і посібників гігієнічним вимогам, безпеку.


    Зазначеним вимогам, в першу чергу, відповідають дидактичні (розвиваючі) іграшки. Дидактичні іграшки - це іграшки, спрямовані на розвиток психічних процесів дитини. Будь-яка дидактична іграшка ставить перед дитиною відповідну певного віку навчальну задачу, умови вирішення якої закладені в самій іграшці, її конструкції чи зміст гри. Це можуть бути завдання на розвиток сприйняття, пам'яті, мислення, мовлення. 



    Правильно підібрані за кольором, формою, величиною, кількістю, дидактичні іграшки є прекрасним засобом розвитку дітей з будь-якими порушеннями в розвитку в будь-якому віці і не тільки збагачують чуттєвий досвід дитини, а й вчать мислити. Основне завдання дорослого полягає в тому, щоб за допомогою таких іграшок звернути увагу дитини з ОМЗ на різні властивості предметів, навчити його виконувати завдання на підбір їх за подібністю і розбіжності.

    Важливо враховувати, що дидактичні іграшки не тільки збагачують сенсорний досвід дитини, сприяють розвитку руки і зміцненню її м'язів, вдосконалюють дрібну моторику пальців, а й розвивають інтелектуальну діяльність, увагу, пам'ять. В процесі таких практичних дій як з'єднання, роз'єднання, проштовхування, нанизування предметів, розвиваються логічні подання та розумові операції: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення.

    Заняття з дидактичними іграшками формують пізнавальну активність дітей. За допомогою іграшки можна навчити дитину виділяти різні властивості предметів (колір, форму, величину), виконувати завдання на підбір за подібністю чи розбіжності. Можна зробити угруповання подібних чи різняться з яких-небудь ознаками іграшок або підібрати однакові.

    Важко переоцінити значення перших предметних ігор малюка з пірамідками, кільцями, кольоровими ковпачками, втулками, кульками. Вони входять в дидактичну систему засобів, пов'язаних з навчанням дитини вмінню орієнтуватися в різних властивостях предметів, діяти з ними.


    Наприклад, відкриваючи й закриваючи коробку, збираючи і розкладаючи кульки, нанизуючи кільця на пірамідку, малюк освоює «прямі» і «зворотні» дії. Він пізнає властивості предметів (великий - маленький), якості (твердий - м'який, легкий - важкий), кількість (один, багато, мало), форму (куля, куб, коло, кільце), знайомиться з динамічними властивостями предметів.

    Отже, для дітей з обмеженими можливостями здоров'я потрібні, в першу чергу, пізнавальні іграшки, які розширюють межі інтелектуальних здібностей дитини, формують певні вміння і навички. Вони досить широко представлені на сучасному ринку ігрових посібників. 


    Це всілякі шнурівкипірамідки і подібні їм ігри для нанизування форм з різними отворами; варіанти ігор з метою приєднання їх елементів за допомогою липучок, шнурків, гудзиків, кнопок; кубики з нанесеним на них зображенням і розрізні картинки з 2, 3, 4 частин; різноманітні вкладишімозаїкидошки із заглибленнями для вкладання різних форм і предметів у відповідні отвори або рамки; головоломки для розвитку образного, просторового і творчого мислення.




    Особливе місце в корекційно-розвиваючої роботи з дітьми, що мають особливі освітні потреби, мають настільно-друковані ігри (розрізні картинкипазлилотодомінокартки, призначені для класифікаціївикладання послідовностей і ін.). Сюди ж можна віднести і конструктори. Причому слід зазначити, що ігри з різноманітним будівельним матеріалом корисні як хлопчикам, так і дівчаткам.


    Іграшки, які передбачають розвиток особистісної сфери дитини, використовуються ним в сюжетно-рольовій грі. Це фігурки тварин і людей, рослинпредмети побуту, професійної діяльності людини (набір доктора, кухарі, продавця), транспорт. Серед іграшок дитини має бути все, що необхідно для відтворення ігрових сюжетів (в магазинлікарнюбудинок, гараж, дитячий сад ). 




    Це різноманітні іграшки, копіюють реальні дорослі речі: посудмеблімашинибудівельний матеріалДля сюжетно-рольових ігор необхідні різні дрібні предмети, які можуть бути замінниками продуктів, ліків, тобто все те, що знадобиться дитині для реалізації сюжетного задуму. Дуже добре, якщо дорослі дозволяють дитині використовувати коробки, дерев'яні бруски, палиці, каміння - все, що так допомагає в грі дітям, до чого дорослі часто ставляться як до непотрібного сміття.

    В освоєнні соціального світу, світу взаємин між людьми можуть допомогти іграшки, призначені для театралізації: пальчикові ляльки, ляльки-рукавички, настільний театрз якими можна розігрувати різноманітні сюжети. Тут також можуть використовуватися конструктори, що представляють собою тематичні набори: за казками, видам тварин (домашні дикі), зонам проживання, типом поселення (село / місто). З їх допомогою дитина може розігрувати різноманітні сюжети, які спостерігаються їм в реальному житті або є предметом його фантазій.



    Для повноцінного розвитку малюка необхідні дитячі музичні інструменти: ударні (бубен, барабан, металофон, кастаньєти) і духові (дудочки, свистульки, губні гармошки, гудки). Вони розвивають почуття ритму, музичну культуру, сприяють розвитку слухового сприйняття і уваги, формуванню мовного видиху і профілактиці захворювань органів дихання.




    Бажано також створити умови, в яких дитина могла б грати з водою, глиною, піскомНе можна забувати і про іграшки для розвитку рухових навичок. Це м'ячі різних розмірів, кеглі, стріли і мішень для попадання в ціль. Величезне задоволення дітям різного віку доставляють гри з м'ячем. Його можна ловити, катати, підкидати разом з дитиною. Існує безліч варіантів дидактичних ігор з м'ячем, що сприяють формуванню мовних і розумових навичок дітей.


Розглянемо найбільш поширені типи настольно-друкованих розвиваючих ігор для дітей раннього та дошкільного віку.


Ігри на впізнавання і ідентифікацію предметів


    Настільно-друковані ігри для дітей від 1,5 до 2 років представляють собою різноманітні картинки на щільному картоні і м'яких кубах, полотнах, де один яскравий впізнаваний предмет зазвичай служить для розглядання і називання зображення предметів найближчого оточення. Існують тематичні набори карток: «Мої іграшки», «Фігура і Предмет», «Тварина і дитинча». Дорослий, граючи з дитиною, кладе першу картинку, називаючи зображення, спонукає продовжувати, активізуючи і мовну діяльність дитини.


Ігри на класифікацію


    Діти досить рано починають аналізувати об'єкти і виділяти їх властивості (колір, форму, величину). Цьому сприяють ігри, запропоновані вже на третьому році життя. Для засвоєння основних кольорів існують iгри Модники (зібрати ляльку на прогулянку).




    Після чотирьох років, коли знання основних кольорів збагачуються відтінками, закріплюється їх розрізнення і називання, можна запропонувати лото «Розклади за кольором», «Веселка». Існують різноманітні ігри-вкладиші з зручним способом утримання і вкладання деталей «Що якого кольору?», «Підбери за формою», «Великі і маленькі». Важливо, що дитина може сама перевірити правильність засвоєння і виконання інструкції (при помилці деталь не збігається з прорізом). Не слід поспішати, допомагаючи малюку освоїти спосіб вкладання зображення, а дати можливість спробувати дитині самій вирішити ігрову задачу. Слід пояснити дитині, в чому вона полягає, надаючи емоційну підтримку і словесну допомогу в разі неуспіху, підказуючи, а при необхідності і показуючи правильні дії.


Ігри, що розвивають образне мислення


    Розвитку образного мислення сприяє програвання казкових сюжетівстворення настільного зоопарку, ферми, та будівництво і обігрування дитячого майданчика. Набори для цих ігор існують в різних варіантах: картонному, дерев'яному, пластиковому, які діти охоче доповнюють деталями власного виготовлення, виявляючи ініціативність і самостійність в роботі, які так необхідні при підготовці до шкільного навчання.




Ігри, що формують готовність до шкільного навчання


    Перед школою важливо навчитися додержуватися правил, вміти копіювати просте зображення (геометричну фігуру, букву будь-якого алфавіту), діяти узгоджено в єдиному темпі з групою однолітків. Оволодіти цими необхідними якостями допоможуть ігри з правилами.


    Доміно і лото «Де чия мама?», «Хто де живе?», «Хто що їсть?» допомагають дітям шостого року життя розрізняти і називати овочі та фрукти, диких і домашніх тварин, дорослих тварин і їх дитинчат, класифікувати їх за місця проживання (живе в воді, на суші), способу харчування, виділяти транспортні засоби (повітряний, наземний, водний, підземний). Такі ігри допомагають не тільки освоїти класифікацію предметів, але і зрозуміти зв'язок між предметами однієї категорії, засвоїти вимову важких звуків, тренують увагу, зосередженість, швидкість орієнтування.


    Такі настільно-друковані ігри, як «Азбука» знайомлять дітей з буквами. Тут необхідно, наприклад, співвіднести картинку і букву, з якої починається зображений об'єкт. «Більше ніж Азбука» - це не просто настільна гра, а цілий комплекс з декількох міні-ігор, які дозволяють познайомити дитину з такими поняттями, як звук, буква, склад і слово.

    Слід пам'ятати, що чим молодша дитина, тим крупніше повинна бути зображення, а шестирічні діти люблять дрібні картинки з безліччю деталей. Такі ігри-заняття сприяють розвитку дрібної моторики, стійкості уваги і посидючості дитини.


    Ігри, пов'язані з встановленням причинно-наслідкових зв'язків Склади ланцюжок»). У ході ігор крім дій дитина повинна навчитися давати обгрунтування свого вибору, грунтуючись на практичному досвіді, вчитися міркувати.




    Підготуватися до вирішення математичних завдань допоможе гра «Лото математика». Ігровий матеріал складається з 12 дерев'яних панелей розміром 21х7,5 см, розкреслений на 5 секторів. На панелях розміщено шість видів рахункових фігур в порядку збільшення їх кількості від 0 до 9. До панелям додаються 60 карток розміром 6х4 см із зображенням цифр від 0 до 9. Рахункові фігури і відповідні їм цифрові картки пофарбовані в 6 основних кольорів: червоний, оранжевий, зелений, блакитний, фіолетовий, жовтий. В процесі гри ігрові поля необхідно закрити цифровими картками якомога швидше. У кожному секторі панелі - різну кількість предметів, від 1 до 9. Наприклад, картками з цифрами на блакитному тлі треба закривати сектора з зображеннями геометричних фігур блакитного кольору. Картку з цифрою 5 - на сектор з п'ятьма фігурами. На інших панелях зображені квіти, кісточки доміно, представники тваринного світу, намистинки і зафарбовані частки кола.


    Запам'ятати частини доби, дні тижня, місяці і пори року допоможуть ігри «Круглий рік», «Годинник і Календар». Пори року, місяці, дні тижня ... Як все це запам'ятати? «Більше ніж календар» робить складне простим і зрозумілим для кожної дитини. У наборі ви знайдете картки з щільного картону і картонні фігурки. Вивчають характер риси кожної пори року, час доби, орієнтуючись на розпорядок дня.




    Інклюзивне навчання — це потреба нашого сьогодення і майбутнього. Вона допоможе учням з особливими освітніми потребами більш повноцінно реалізувати свій потенціал, навчаючись у звичайній школі. А у майбутньому в таких дітей підвищуються шанси знайти роботу, своє місце у соціумі, створити власну родину. Дітям з особливими освітніми потребами дошкільного віку гарантоване законом право здобувати освіту в інклюзивних групах дошкільних навчальних закладів за місцем проживання. У нашій країні активно розвивається напрямок інклюзії у школах та днз, а ми в свою чергу допомагаємо одразу ставити її на европейскій рівень. 


    В процесі співпраці з інклюзивним-ресурсними центрами ми стали приділяти підвищену увагу дидактичним матеріалами, методиками раннього розвитку дітей, навчальним конструкторам STEM і іграшкам для дітей аутистів і дітей з обмеженими можливостями.